Værd at vide om trampoliner

I dag er der mange som bruger sin fritid på, at side foran fjernsynet eller computeren, ikke kun børn og unge, men også voksne. Forældre vil selvfølgeligt ikke straffe deres børn, når de sider på sofaen hele dagen og de ikke får noget motion og frisk luft. Easy-pix.eu mener, at en god mulighed for at få børnene ud i det gode vejr er f.eks. en havetrampolin.

Og hvorfor så en havetrampolin?
Der er mange fordele ved en trampolin. Fodbold og badminton f.eks. har brug for meget plads, men en trampolin finder altid plads, selv i den mindste have og de fleste modeller er hurtigt bygget op, de fleste modeller inden for en halv times eller times tid. Selv om vinteren behøver man ikke at pakke den væk, hvis man har en passende afdækning til den og den flyver ikke afsted ved let vind, hvis man gør den fast med en stormsikring.

Du har altid dine børn i øje, når de lejer udenfor i haven og er hurtigt til stede, hvis der skulle ske noget.

Sundhedsaspektet!
Sport og bevægelse ude i naturen og frisk luft har en positiv indflydelse på kroppen og trampolinen er lige så god, som alt andet fitnessudstyr til derhjemme. Mens børnene hopper rundt og har det sjovt, træner de deres muskler og styrker deres immunsystem, desuden motiverer en trampolin til at gå ud og leje, i stedet for at side foran computeren. Børnene inviterer andre over for at leje, finder nye venner og lærer omgangen med andre mennesker i samme alder.

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg kigger på trampoliner?
Der er mange modeller og mærker på markedet, som alle har forskellig kvalitet, forarbejdning og design. Det er bedre at investere lidt flere penge, så børnene har det sjovt i lang tid, i stedet for at købe en trampolin, som efter kort tid slides op, viser fejl eller skader og dermed bliver livsfarlige. Et normalt havetrampolin skal have et sikkerhedsnet, som er højt nok, så man ikke falder ned fra den. Nogle producenter, som f.eks. BERG, har ekstra trampoliner til nedgravning, som du også finder her på Easy-pix.eu. De står kun få centimeter over jorden og der kan ikke så let ske noget, i forhold til normale trampoliner med en højde på ca. 90cm.

Desuden skulle man altid holde øje med børnene. Hvis der er flere børn på trampolinen, er det bedst hvis de er i samme alder, så de små ikke kommer til skade pga. de store børn.

Du kan læse mere om gode trampolinråd her: http://www.børneulykkesfonden.dk/kampagner/hjemmet/hop-med-hovedet

Oprindelse og historie

Inuitterne har allere tidligt opfundet en leg, som ligner trampolinhop, hvor en person ligger i et hvalros skin og bliver kastet op i luften af de andre, kaldet Nalukataq. Også andre kulturer kender det, men i stedet for et skin kunne det også være et stort stykke stof.
”Det er friheden, man føler, ved at flyve” - Dette sagde den franske artist Du Trampoline, da han opfandt det første hopperedskab og gav den det navn, som vi kender i dag.

Den første rigtige trampolin blev bygget i 1936, af amerikanerne George Nissen, som var akrobat, og Larry Griswold, som var gymnastik træner. Sammen har de set nogle artister i et cirkus. De brugte sikkerhedsnettet under trapezen til saltoer, for at byde på mere underholdning, når de steg ned fra trapezen. I 1942 grundlagde de firmaet Griswold-Nissen Trampoline & Tumbling Company og startede produktionen.

Efter at trampolinerne blev introduceret i Europa i 40'erne og 50'erne og trampolinspring blev en sportsgren, blev det første verdensmesterskab afholdt i London i 1964.
Den 1. September 1997 besluttede det olympiske komite, at optage trampolinspring i det officielle program for de olympiske leje i 2000 i Sydney.


Opbygning og typer

Trampolinernes opbygningen er næsten ens ved alle modeller. En dug, måtte eller et net spændes fast i en metalramme ved hjælp af metal fjedre, men ikke alle er opbygget på denne måde. F.eks. kan antallet af fjedrene og materialet være forskelligt ved de forskellige typer og modeller.

Oppustelig trampolin
Den billigste løsning er det oppustelige model. For det meste benytter man dem til gymnastik med børn, i f.eks. børnehaver. Korpuset består af robust plastik, så der ikke er noget metal, som kunne være grund til skader. Springmåtten er gjort fast ved hjælp af to reb i stedet for stålfjedrene. Efter brug kan man slippe luften ud, lige som hos en gummibåd og er dermed meget pladssparende. Da de ikke kan belastes så meget, som dem med metalramme, er de for det meste kun egnet til små børn.

Fitness- eller Gymnastiktrampoliner
Fitness- eller gymnastiktrampoliner, eller også minitrampoliner, er cirkelrunde og kan ikke varieres i højden eller hældningen. Normalt har de en diameter mellem 90 og 130 cm og er mellem 20 og 40 cm høje. På grund af størrelsen og den lave spring understøttelse er de ikke egnet til akrobatiske øvelser som f.eks. saltoer. Hovedsageligt laver man øvelser for sundheden, fitness og vægtreduktionens skyld på denne type. Disse fitnessøvelser kalder man også Rebounding.

Du kan læse mere om trampolinklubbber her: http://www.nysport.dk/sportsklubber.aspx?pageid=167&mid=228&id=436

Havetrampoliner
En havetrampolin er store og kan bruges udenfor året rundt. Denne type er næsten altid cirkelrunde og har en diameter mellem 200 og 500 cm, højden varierer fra 80 til 100 cm. For det meste sælges de som set inkl. et sikkerhedsnet. Dette forhindrer at man falder ned af trampolinen og kommer til skade. Berg Toys tilbyder specielle modeller til nedgravning. De er kun 20 cm høje og man kommer ikke så hurtigt til skade, hvis man skulle falde ned af den.
Man skal lige være opmærksom på, at der ikke må være flere brugere på redskabet samtidigt. Dette står også i vejledningerne.
Producenterne råder til, at man skiller trampolinerne ad om vinteren og pakker dem væk, for at skåne materialerne ved vind og vejr.

Minitrampolin
En minitrampolin, eller også ”minitramp”, må ikke forveksles med en fitnesstrampolin. En minitramp har tit en kvadratisk metalramme med en forholdsvis lille springmåtte. Benenes højde kan varieres på to sider, så den får en hvis hældning til specielle øvelser. Denne trampolintype bruges i forbindelse med andre redskaber, til at springe hen over noget eller til at øve saltoer. Derfor bruger man minitramps ikke privat derhjemme, men mere i sportsforeninger.

Open-End-Minitramp
Dette er en minitramp, hvor metalrammen har to åbne ender. Den har rigtig gode springe egenskaber og egner sig bedst til vanskelige figurer når man springer.

Double-Minitramp
Af de tre forskellige typer er double-minitrampen, den som er mindst kendt, da den kun bruges i foreninger. Måtten er gjort fast i tre sider og er tre gange så lang som bred. Den del som viser hen mod springeren har en lille hældning, som hjælper at omdanne tilløbshastigheden til højde, mens den bagerste del af springmåtten er flad. Springeren tager et tilløb, springer op på den første del, videre til den anden del og lander bagefter på en måtte bag trampolinen. Ved en officiel konkurrence skal man mindst røre springmåtten 2 gange, men højst 3 gange, før man lander bagved redskabet.
Da man kan opnå meget høje spring med denne type og den kun bruges ved sport og i foreninger er den uegnet for uøvede springere.

Konkurrence-Trampoliner
Den store trampolin er den mest klassiske. Det er et springredskab, som man finder med forskellige ydelseskarakteristika. De første redskaber havde en lukket springmåtte, som var hængt op i et gummibånd. I dag er det et net, med 4 – 6 mm brede nylon striber og det er sat fast med op til 118 stålfjedre. Spring fladen er et rektangel, dobbelt så langt som bred og størrelsen varierer mellem 180 og 430 cm. Da en normal springmåtte har en stor luftmodstand, er det ikke muligt at gøre mere end en salto. Derimod har nettet næsten ikke nogen luftmodstand og springeren kan uden besvær opnå en større højde.